Образовање се не састоји од тога колико сте запамтили или колико знате. Састоји се од тога да разликујете колико знате, а колико не.

Anatole France

Добар образовни систем ће нас научити макар то колико мало знамо и колико још треба да учимо.

Ser Džon Labok

Стручно путовање

Created: Tuesday, 29 September 2015

Ако сте заборавили како су вам изгледале играчке пре тридесет година, машине за куцање пре четрдесет, машине за веш пре педесет година, усисивачи пре шездесет година, онда свакако треба да посетите Музеј науке и технике у Београду. Управо то су учинили ученици наше школе у оквиру научне екскурзије која је имала за циљ сусрет са материјалним доказима о значају односно примени природних наука у свакодневном животу.

Наставница Хемије, Оливера Марковић, већ традиционално одржава добре односе са одређеним представницима Хемијског факултета, па су је тако и овом приликом позвали да са својим ученицима присуствује на Игралишту за иновације које је организовала немачка компанија BASF поводом 150 година свог постојања. Већ одавно поменута компанија се наметнула као лидерска у области хемије и хемијских производа, са огромним профитом и палетом свакодневних предмета које продаје у целом свету. Таквој, није јој било тешко да организује промотивно дешавање које треба да приближи и привуче хемију ученицима и обратно, ученике хемији. Испред Комбанк Арене од 17.00 часова организовано је неколико штандова са демонстраторима хемијских огледа, којима су ученици приступали са наставницима. Ово дешавање је било организовано у оквиру ,,Ноћи истраживача” која је тог поподнева и вечери била организована у Београду на неколико локација.

У циљу употпуњавања садржаја за ученике, планиране су и остварене посете Природњачком музеју и поменутом Музеју науке и технике. Оне су успешно реализоване пре BASF Игралишта. У Галерији Природњачког музеја на Калемегдану је изложена збирка инсеката која броји преко 5 000 експоната. Уз савршено дозирану и бескрајно занимљиву причу нашег водича из Музеја, могло се уживати у биодиверзитету инсеката наше земље и научити многе корисне и интересантне чињенице о свету инсеката. Неки од њих су лепи, неки корисни, трећи штетни, неки чак смртоносни за човека али сви, у причи стручњака, имају понешто магично, што вас уверава да заиста нисмо најзанимљивија врста већ само најмоћнија. Наравно, нажалост.

После тога је уследила посета Музеју науке и технике. Посетили смо сталну поставку а затим и Научни центар у приземљу Музеја. Хронолошки развој техничких уређаја  је приказан кроз кућне уређаје, рачунаре, бицикле, микроскопе, опрему за роњење, физичко-хемијске мерне апарате, машине за куцање, зубарске столице. Оваква временска машина је била врло занимљива за наставнике а надамо се корисна за ученике јер би таквим приступом требало да схвате и важност претходних генерација и у васпитном смислу поштујући наслеђе које су од њих добили. Научни центар је велики полигон са једноставним предметима који доказују на очит начин неке физичке појаве– гравитациону и центрифугалну силу, оптичке варке, равнотежу, ехо ефекат, вибрације.

Програмом смо објединили знања из природних наука: Хемије, Физике, Биологије и техничких наука. Наставници који су реализовали екскурзију су: Љубица Савић, Данијела Николић, Оливера Марковић и Анђелка Петровић. Учествовали су ученици седмог разреда Марија Максимовић, Софија Новаковић, Илија Нововић, Ђорђе Ракићевић, Матеја Ивезић, Марија Умељић, Емилија Величковић, Никола Јовановић, Јована Стојановић, Магдалена Обрадовић, Бојана Недељковић, Анастасија Ненадовић, Јована Матовић и осмог Стефан Антонић, Теодора Матовић, Милица Мијатовић, Предраг Сретеновић, Софија Бајкић, Мина Поломац, Катарина Поњавић, Јован Милетић и Мартин Митровић. Програм је реализован 25. 9. 2015. године.

Designed by Danijela

Copyright © 2018 Основна школа "Свети Сава" Горњи Милановац. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.