Образовање се не састоји од тога колико сте запамтили или колико знате. Састоји се од тога да разликујете колико знате, а колико не.

Anatole France

Добар образовни систем ће нас научити макар то колико мало знамо и колико још треба да учимо.

Ser Džon Labok

Читалачки клуб почео са радом

Created: Monday, 04 December 2017

На опште задовољство ученика и наставника српског језика, Издавачка кућа „Клет“, а уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, покренула је акцију „Читалачки маратон“ ради промовисања читања међу ученицима старијих разреда основне школе. Као члан Главног жирија ког су чинили наставници основних школа широм Србије, професор српског језика и књижевности Вања Вукосављевић оформила је Читалачки клуб и у нашој школи, како би додатно мотивисала ученике за читање.

Међу заинтересованима је више од 20 ученика од 5. до 8. разреда. На сусретима Читалачког клуба ученици ће заједно са наставницом анализирати романе из едиције Читалачки маратон (укупно 5 романа), дискутовати о разним темама, решавати задатке који прате текст и бити у улози књижевних критичара.

Припремна радионица Читалачког клуба одржана је у петак, 1. 12. 2017. Ментор је будућим члановима пожелео добродошлицу, упознао их са планом, програмом и динамиком рада. Затим је отворена дискусија о читалачким навикама ученика, добитима којe имамо од читања, али и разлозима све ређег посезања за књигом. Ментор је врло заинтересованим ученицима прочитао научно утемељене разлоге због којих треба читати. На унапред припремљеним листићима, ученици су исписали своја очекивања од Клуба и разлоге приступања Клубу. Ученици углавном читају лектиру, јер им је то обавеза, и истичу да поред школе и неких ваннаставних активности немају довољно времена да читају нешто више од школске лектире. Кад нађу време за књигу, углавном се опредељују за авантуристичке романе. Од Клуба очекују дружење у опуштеној атмосфери, групни рад, такмичење, нова сазнања и богаћење речника. Један ученик се добровољно пријавио да изради амблем Читалачког клуба, који ће бити окачен у учионици 7-1, одређеној за састанке.

Designed by Danijela

Copyright © 2018 Основна школа "Свети Сава" Горњи Милановац. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.